31 Ekim 2012 Çarşamba



100 Yıl Önce bugün, 1 KASIM 1912 günü; İzmir'in İlk Türk Kulübü olan“Karşıyaka Muaresei Bedeniye Kulübü”; bugünkü adıyla Karşıyaka Spor Kulübü kuruldu.

O günlerde, İzmir’de futbol; Türk olmayanların tekelindeydi. Rumlar, Ermeniler ve İngilizler, kulüplerini kurmuş, egemenliklerini futbol sahalarına yansıtmışlardı.

Karşıyakalı altı genç; Kadızade Zühtü Işıl, Kadızade Raşit, Süreyya İplikçi, Refik Civelek, Osman Nuri ve Örnekköylü Hüseyin; aralarında ortak para toplayarak bir top alıp, Osman Paşa Camii’nin yanındaki arsada futbol oynamaya başladılar.

Bu arsa şimdiki çocuk yuvasının bulunduğu köşkle, bir tarafı Alaybey’de, diğer tarafı Karşıyaka’da olan geniş bir bahçedir. Kulübün temelini oluşturan bu gençlerin, o günlerdeki vatan aşkı futbol aşkından fersah, fersah fazladır ve 1 Kasım 1912 “KAF SİN KAF”ın kuruluşu yabancı egemenliğine baş kaldırıdır. Renkleri yeşil-kırmızıdır ve armasının içinde ay-yıldız taşıma hakkına sahip olan üç kulüpten biridir.



6 Eylül 2012 Perşembe

KARŞIYAKALILARIN ATATÜRK VE ATATÜRKÜN KARŞIYAKA SEVGİSİ


11 Ekim 1925 tarihinde Alsancak kordondaki evinde (şimdiki Atatürk Müzesi) balkonda oturan Mustafa Kemal Paşa'ya, Karşıyakalılar  körfez vapurundan tezâhurat yaparlar.
Atatürk bu tezâhurat karşısında Karşıyakalılara şöyle seslenir:  

”İZMİRİN KARŞIYAKALILARI;

SİZLERİ MUHABETLE SELAMLARIM. BEN BÜTÜN İZMİR VE İZMİRLİLERİ SEVERİM. GÜZEL İZMİR İN TEMİZ KALPLİ İNSANLARININ DA BENİ
SEVDİKLERİNDEN EMİNİM . YALNIZ BİR RASTLANTI BENİ KARŞIYAKA YA DAHA FAZLA BAĞLAMIŞTIR.

KARŞIYAKALILAR ! 

ANAM SİZİN SİNENİZDE SİZİN TOPRAKLARINIZDA YATIYOR.  İZMİR'İ GÖRDÜĞÜM GÜN ÖNCELİKLE KARŞIYAKA YI VE ORADA SİZİN TOPRAKLARINIZDA YATAN ANAMIN MEZARINI GÖRDÜM.”

Kaynak-ADD 

ERZURUM VE İZMİR HEMŞERİLİĞİ


İzmirliler Atatürk’e 14 Eylül 1922 tarihinde hemşerilik teklif ederler ve Atatürk tarafından kabul edilir.  Atatürk, 24 Eylül 1922 tarihinde İzmir Muhterem Hamiyetli Ahalisine hitabı ile yazdığı mektupta:

"İzmir Belediye ve Yönetim Meclisleri aracılığı ile bana İzmir Hemşeriliği sanı verildiğini öğrendim. Ülkemizin Akdeniz’e karşı ışığı olan, düşman işgalinden kurtulması için bütün ülkeyi seve, seve yıllarca sıkıntılara sürüklemiş bulunan İzmir’imizin hemşerileri arasında sayılmak bana sonsuz bir sevinç ve övünç olmuştur.

Bundan yaklaşık üç yıl önce İzmir felaketi ile yüreği en büyük üzüntü ve aynı zamanda en güçlü bir inanç kararlılığı ile çarpmış; başladığımız bağımsızlık savaşında bana en güçlü umutları vermiş olan yiğit Erzurum halkı da beni hemşerileri arasına almakla ödüllendirmiş oluyordu.

Bana ulusal savaşımızın, önemli bir girişiminin başlangıcını anımsatmakta bulunan Erzurum hemşeriliğine, savaşımızın zaferini müjdeleyen İzmir hemşeriliğini ekleyerek, değerli bir ödül vermiş oluyorsunuz.

İzmirli hemşerilerime sevgi ve bağlılıkla teşekkürlerimi sunarım. İzmir’in acılarını gidermek için genel görevlerimizin verdiği zorunluluktan başka özel ve içten bir ilgi ile çalışmak, benim için bir ülkü olacaktır.  Hepinize selam ve sevgi hemşerilerim"

Kaynak-Atatürk Araştırma Merkezi