23 Mayıs 2018 Çarşamba

YUKARI ÇARŞI CAMİİ BALÇOVA


Balçova Ata caddesinde bulunan caminin kitabesinden 1862 yılında inşa edildiği anlaşılmaktadır.

Kiremit kaplı çatıya sahip caminin yapılan ilaveler ve geçirdiği tamirlerle orijinalliği kaybolmuştur. Tek şerefeli bir minareye sahip caminin mermer mihrabı ve seramik kaplı ve taş örme vaaz kürsüsü bulunmaktadır.

YUNUS EMRE CAMİ TİRE

 
Yunus Emre Camii Tire’nin İstiklal Mahallesinde bulunmakta ve 14 ncü yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.

Yapım kitabesi bulunmayan caminin kimin tarafından yaptırıldığı ve yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Cami geçirdiği tamirlerle orijinal halini kaybetmiştir.

10 Mayıs 2018 Perşembe

ZEYTİNDAĞ KÖYÜ CAMİİ BERGAMA

Bergama’nın Zeytindağ köyünde bulunan caminin kitabesinden 1891 yılında inşa edildiği anlaşılmaktadır. Halk arasında Koca Cami olararak adlandırılan cami kiremit çatılı ve taş minarelidir. Minare altıgen bir kaide üzerine oturtulmuştur.

Caminin sağ yanında ve sol yanında ahşap direkler üzerine oturtulmuş ahşap mahfil mevcuttur. Mermer kenarlı ana giriş kapısına sahip cami sadedir ve süsleme yoktrur. Ahşap aksam zaman içerisinde yağlı boya ile kapatılmıştır.

8 Mayıs 2018 Salı

YENİ CAMİİ TİRE

 
Tire merkezde bulunan Yeni Camii, 16. yüzyılda Yeniçeri Kethüdası Behram Ağa tarafından yaptırılmış olup Kurtuluş Mahallesinde yer almaktadır. Câmi, medrese, dükkanlar hastane ve şadırvandan meydana gelen bir külliye iken medrese ve hastane 1914 yılında büyük bir yangın sonucu yok olmuştur.

Yeni Camii, Tire Camileri içinde, minaresi ve camisi kesme taşlardan yapılmış tek örnektir. Gerek harem, gerekse son cemaât yeri, kalem işi süslemeleri, Osmanlı Klâsik Döneminin gözde örneklerindendir.

YEŞİLDİREK (HAMAMI) ÇARŞISI


Konak-Güzelyurt Mahallesi Anafartalar Caddesindeki Yeşildirek Hamamı; XVII. yüzyılda Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından Klasik Osmanlı mimari tipinde inşa ettirilmiştir. 1940 yılına kadar hamam olarak kullanılan bina, 1963 yılına kadar depo olarak değerlendirilmiş ve 1963 yılında gördüğü tadilat ile Yeşildirek Hamamı, 46 dükkânlı bir kapalı çarşıya dönüştürülerek Yeşildirek Çarşısı adını almıştır.