19 Temmuz 2018 Perşembe

SARIÇALI KÖYÜ

Sarıçalı Köyü Kemalpaşa’ya bağlıdır. Köyün İzmir’e uzaklığı 55 km, Kemalpaşa’ya uzaklığı ise 35 km. dir.

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre bugün nüfusu 458 kişi olan köyde, 2000 li yılların başında 620 kişi yaşamaktaydı.

6360 Sayılı Kanunla köy statüsünden çıkarılarak mahalleye dönüştürülen Sarıçalı Köyünde sebzecilik, tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

Köy Muhtarı Özcan ÖZER olup; 0 232 881 63 32 nolu telefon muhtara aittir.

SARICAOĞLU KÖYÜ

Sarıcaoğlu Köyü Bergama’ya bağlıdır. Köyün İzmir’e uzaklığı 136 km, Bergama'ya uzaklığı ise 29 km. dir. 

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre bugün nüfusu 124 kişi olan köyde, 2000 li yılların başında 162 kişi yaşamaktaydı.

6360 Sayılı Kanunla köy statüsünden çıkarılarak mahalleye dönüştürülen Sarıcaoğlu Köyünde sebzecilik, tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

Köy Muhtarı Özcan ÖZER olup; 0 533 391 37 33 ve 0 232 639 00 96 nolu telefonlar muhtara aittir.

5 Temmuz 2018 Perşembe

YERLİ CAMİİ

Buca Yerli Cami, Dumlupınar mahallesi dokuzçeşmeler meydanında bulunmaktadır. Hasan Ağa Bahçesinin yakınındadır. Caminin kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı bilinmemektedir.  Cami ve haziresine giriş doğu yönünden avluya açılan bir kapıyla sağlanmaktadır.

Cami iki katlı olup önünde son cemaat yeri olarak kullanılan bir alan vardır. Bu alan bir çerçeve ile kapatılmıştır. Caminin önünde bir avlu ve avlusunda bir şadırvanı, yan tarafında da bir haziresi bulunmaktadır. Yapının güneydoğu köşesine bitişik bir de tek şerefeli minaresi vardır. Caminin mihrabı ve minberi ahşaptandır.

YOĞURTLUOĞLU CAMİİ- TİRE


Tire'de, Turan Mahallesi, Beyler Deresi semtinde bulunan bu caminin yapım tarihini ve banisini belirten kitabesi günümüze gelememiştir. XV. yüzyılda Yoğurtluoğlu Mehmet Bey tarafından yapıldığı söylenmektedir. Halk arasında Yavukluoğlu Camisi olarak anılan bu cami yakın tarihe kadar harap bir halde iken, restore edilmiş ve 2005 yılında ibadete açılmıştır. Cami bu restorasyon sırasında kısmen de olsa orijinalliğinden uzaklaşmıştır.

Cami kesme taştan 10.50x10.50 m. ölçüsünde kare planlı olup, üzeri tromplu ve on ikigen kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbe dışarıdan köşe kuleleri ile desteklenmiştir. Caminin önündeki son cemaat yeri altı yuvarlak sütunun yuvarlak kemerlerle birbirlerine bağlanması ile beş bölüm halindedir. Bunlardan ortadaki kubbe diğerlerinden daha yüksek ve daha da geniştir.

Giriş kapısı mermer söveli olup, yuvarlak kemerlidir. Taş ve tuğladan bezeme ile görkemli bir konuma getirilmiştir. Mihrap ve minber mermerden olup restorasyon sırasında buraya yerleştirilmiştir. Caminin yanındaki minare taş kaide üzerine yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.