19 Mart 2015 Perşembe

MENDERES

İzmir kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Menderes, kuzeyinde Güzelbahçe, Konak ve Gaziemir, kuzeydoğusunda Buca, doğusunda Torbalı, güneyinde Kuşadası Körfezi, güneydoğusunda Selçuk, batısında Seferihisar ile çevrilidir. Tarihi ve kültürel değerleri, doğal güzellikleri, turistik bölgeleri ve tarımsal potansiyeliyle İzmir’in önemli ilçelerinden biri olan Menderes,  Adnan Menderes Havalimanı’nın ilçe sınırlarında olması nedeniyle de stratejik bir konuma sahiptir. İlçenin yüzölçümü 775 km²’dir.  Antik çağlardan bu yana çok sayıda uygarlığı topraklarında ağırlayan ilçe, tarihte Cüneyt Tabat, Cumaabad isimleriyle anılmış, İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğu 9 Eylül 1922 tarihinden sonra aldığı Cumaovası ismi de 3 Haziran 1988’de Havaalanının ismiyle birlikte Menderes olarak değişmiştir.
 Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ilçede, kışlar ılık ve yağışlı, yazlar kurak ve sıcak geçer. Kışın ısı en çok -1°C’ye kadar düşerken, yazın sıcaklık 40-45 °C’ye kadar yükselir. İlçenin doğal bitki örtüsü Akdeniz’e özgü maki topluluğu ile kaplıdır. Geçmişte dağlık alanlar ormanlarla kaplı iken, günümüzde ormanlık alanlar çeşitli nedenlerle yok edildiğinden seyrek olarak çam, meşe ve kayın ağaçları bulunmaktadır.

Kuzey – güney doğrultusunda uzanan bir ovanın ortasında yer alan Menderes’in başlıca yükseltileri Çatalkaya ve Gümüşsu Dağları ile batıdaki birbirini izleyen küçük tepeler halindeki Sandı Dağları’dır. Akarsu yönünden fakir olan ilçede Karakuyu, Görece, Kısık, Tahtalı ve Dereli çayları birleşerek Bulgurca Çayı’na kavuşurken, Bulgurca da Tahtalı Barajı’na aktarılmaktadır. İlçede bulunan Balaban ve Sandı göletleri de tarım alanlarının sulanmasında kullanılmaktadır. 


Halkın başlıca geçim kaynağı olan tarım, ekonomide de lokomotif görevini üstlenmektedir. Sera yatırımlarının gün geçtikçe arttığı ilçede, tarımsal üretimi kesme çiçek, örtü altı ve açık alanlarda sebzecilik, üzüm, mandalina, hububat, tütün ve zeytincilik oluşturmaktadır. Yüzölçümünün yüzde 38’ini tarım alanlarının kapladığı Menderes, salatalıkta Türkiye üretiminin yüzde 70’ini, kesme çiçekte 40’ını karşılamaktadır. Gümüldür bölgesinde 1940’lı yıllardan beri süren ve ünü ülke sınırlarını aşan satsuma mandalinası da bugün 12 bin dönüm arazide yetiştirilerek, yılda 400 tonu bulan üretimin büyük bölümü ihraç edilmektedir.

Ekonominin bir diğer önemli unsuru olan turizm, Menderes’in Gümüldür, Özdere ve Ahmetbeyli bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Yeşil ve mavinin buluştuğu 40 kilometrelik sahil şeridi, mavi bayraklı plajları, görülmeye değer koyları, tarihi ve kültürel zenginliğiyle yükselen turizm değerlerinden biri olan Menderes, yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder