28 Aralık 2017 Perşembe

GÖKŞİN SİPAHİOĞLU (1926-2011)

Gökşin Sipahioğlu, 28 Aralık 1926 tarihinde İzmir'de doğdu. Saint-Joseph Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi aldı. 1953 yılında, İstanbul Expres gazetesinin yazı işleri müdürü oldu. 1957 yılında Yeni Gazete'yi kurdu. Vatan Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği yaparken, erken baskı sistemini kurarak gazeteciliğe modern bir yorum getirdi. 1966 yılında Hürriyet gazetesinin muhabiri olarak Paris'e yerleşti. 1969 yılında, ABD'li bir gazeteci olan eşi Phyllis Springer'la birlikte, bugün dünyanın en büyük fotoğraf ajanslarından biri olarak kabul edilen Sipa Press Fotoğraf Ajansı'nı kurdu.

Gökşin Sipahioğlu, 'atlatma' fotoğraf ve haberleriyle ün yaptı. 1961'de füze krizi sırasında Küba'ya girmeyi başaran tek gazeteciydi. 1968'de Paris öğrenci olayları, onun çektiği fotoğraflarla gündeme oturdu. Çekoslovakya ve hiç bir Batılı gazetecinin giremediği demir perde Arnavutluk'ta meydana gelen olaylar hakkındaki haber ve fotoğrafları büyük yankı buldu. Kültür Devrimi öncesinde de Çin'e vize alan ilk Türk gazeteci oldu.

Fransızlar, onu, Grand Turc (Büyük Türk) olarak nitelendirdi. Hayatını, fotoğrafa adadı. Nişan ve ünvanlarının yanı sıra Fransızların büyük önem atfettikleri 'Chevalier de la Legion d Honneur' payesine de layık görüldü ve 2000 yılında da Türkiye Devlet Üstün Hizmet madalyası ile ödüllendirildi.

Gökşin Sipahioğlu 5 Ekim 2011 tarihinde hayatını kaybetti.

27 Aralık 2017 Çarşamba

MEHMET ŞÜKRÜ SARACOĞLU (1887-1953)

Mehmet Şükrü Saracoğlu; 1887 yılında İzmir'in Ödemiş ilçesinde doğdu. 1909 yılında Mülkiye Mektebi'ni akabinde Cenevre Siyasal Bilimler Fakültesi'ni bitirdi. TBMM'ye, İzmir milletvekili olarak katılarak 1924-1925 yıllarında Milli Eğitim Bakanı, 1927-1930 yılları arasında Maliye Bakanı, 1933-1939 yılları arasında Adalet Bakanı, 1939-1942 yılları arasında Dışişleri Bakanı ve 1942-1946 yılları arasında Başbakan olarak görev yaptı.

Mehmet Şükrü Saracoğlu; 1930 yılında Merkez Bankası'nı kurdu ve Türkiye'nin iktisadi sorunları üstüne araştırma yapmak üzere ABD'ye gönderildi. Dönüşünde Türk Pamuk Sanayii'nin kurulmasına önayak oldu. 1932 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun borçlarıyla ilgili sorunları çözümlemek üzere Paris'te yapılan görüşmelerde Türkiye'yi temsil etti .

Adalet Bakanlığı yıllarında, Yargıç ve Avukatlar Kanunu'nu, Suçüstü, İcra-İflas Kanunları'nı yürürlüğe koyması, iş esasına dayanan cezaevleri kuruluş yasalarını uygulamaya sokarak, bu amaca dayalı İmralı cezaevini kurması önemli girişimleri arasındaydı.

1940 yılında İngiliz ve Fransız'ların, Türkiye'yi İtalya'ya karşı savaşa sokma isteklerini reddetti. 1948 yılında TBMM başkanlığına seçildi. 1950 yılından sonra siyasi hayattan çekildi.

Mehmet Şükrü Saracoğlu; 27 Aralık 1953 tarihinde vefat etti.

21 Aralık 2017 Perşembe

MAHMUT ESAT BOZKURT (1892-1943)

Mahmut Esat Bozkurt, 1892 yılında o dönem İzmir'e bağlı olan Kuşadası’nda doğdu. İlköğrenimine Kuşadası'nda başlayarak, İzmir Yusuf Rıza mektebinde tamamladı ve İzmir İdadisi’ni bitirdi sonra 1908 yılında İstanbul Hukuk Mektebi’ne girdi. 1912 yılında İstanbul Hukuk Mektebi’nden mezun olan Mahmut Esat Bey, İsviçre’de Fribourg Üniversitesi’nde hukuk öğrenime devam etti ve “Osmanlı Kapitülasyonları Rejimi Üzerine” (Du Regimes des Capitulations Ottomanes) adlı doktora tezi ile Hukuk Doktoru oldu.

1919 yılında İsviçre’nin Lozan kentinde kurulan Türk Talebe Cemiyeti’nin başkanlığına seçilen Mahmut Esat Bey, İzmir’in Yunanlılar tarafından işgali üzerine Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere yurda döndü ve Kuşadası’nda Kuvayi Milliye’yi kurdu.

Mahmut Esat Bey, 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM’nin 1. Döneminde İzmir’den milletvekili olarak Meclis’e girerek, kurulan bütün hükümetlerde Adalet Bakanlığı görevini yürüterek; 20 Nisan 1924 tarihinde kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun hazırlayıcıları arasında yer aldı. Türk Medeni Yasası (17.2.1926), Türk Ceza Yasası (1.3.1926), Kabotaj Yasası (19.4.1926), Borçlar Yasası (22.4.1926), Ticaret Yasası (29.5.1926), Hukuk Muhakemeleri Usulü Yasası (18.6.1926) gibi hukuk sisteminin ve cumhuriyet döneminin temel yasaları, Mahmut Esat Bey’in Adliye Vekilliği dönemlerinde hazırlandı ve yürürlüğe girdi.

Mahmut Esat Bey, Cumhuriyet tarihinde “Bozkurt-Lotus” olayı olarak adlandırılan, Bozkurt adlı Türk gemisiyle Lotus adlı Fransız gemisinin 2.8.1926 tarihinde Ege’de çarpışması nedeniyle iki ülke arasında çıkan anlaşmazlıkta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni Lahey Uluslararası Adalet Divanı’nda temsil etti. (1927). Kazada 8 Türk denizcisinin ölmesi üzerine Fransız kaptan Türk Adliyesi tarafından tutuklanmış, bu tutuklama Fransa ile sorunlara neden olmuştu. Türkiye olayı Lahey Adalet Divanı’na götürmüş ve dava 7 Eylül 1927 tarihinde Türkiye lehine sonuçlanmıştı. Bu dava, tarihçiler tarafından, Türk hukukunun ve adalet örgütünün kapitülasyonlar dönemini geride bırakarak insan ve egemenlik haklarına dayalı çağdaş hukuk düzeyine yükseldiğinin bir kanıtı olarak değerlendirilmektedir. 1934 yılında Soyadı Yasası kabul edildiğinde, Atatürk, bu davadaki başarısına dayanarak Mahmut Esat Bey’e “Bozkurt” soyadını verdi.

Mahmut Esat Bey, 1930 yılı sonlarında Adliye Vekilliği’nden istifa ettikten sonra, Ankara Hukuk Fakültesi’nde “Devletler Hukuku”, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde “Anayasa Hukuku” profesörlüğü yaptı.

21 Aralık 1943 tarihinde hayatını kaybeden Mahmut Esat Bozkurt, ölümüne kadar İzmir Milletvekili olarak görev yaptı.

Yayınlanmış Eserleri:

Lotus Davasında Türkiye-Fransa Müdafaaları (1927), Türk İhtilalinde Vatan Müdafaası (1934), Türk Köylü ve İşçilerinin Hakları (1939), Devletlerarası Hak (1940), Atatürk İhtilali (1940), Aksak Timur’un Devlet Politikası (1943)

14 Aralık 2017 Perşembe

SIRIMLI KÖYÜ

Sırımlı Köyü Kiraz'a bağlıdır. Köyün İzmir’e uzaklığı 162 km, Kiraz'a uzaklığı ise 20 km. dir.

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre bugün nüfusu 611 kişi olan köyde, 2000 li yılların başında 650 kişi yaşamaktaydı.

6360 Sayılı Kanunla köy statüsünden çıkarılarak mahalleye dönüştürülen  Sırımlı   Köyünde tarım, hayvancılık ve tütüncülük yapılmaktadır.

Köy Muhtarı Ali BAŞOL olup;  0 538 640 38 43 nolu telefon muhtara aittir.

ŞİRİNCE KÖYÜ

Şirince Köyü Selçuk'a bağlıdır. Köyün İzmir’e uzaklığı 83 km, Selçuk'a uzaklığı ise 8 km. dir.

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre bugün nüfusu 451 kişi olan köyde, 2000 li yılların başında 610 kişi yaşamaktaydı.
Köy camisi,  Cumhuriyetin ilk yıllarında ve mübadele sonrası inşa edilmiştir.
Köyde ortaçağdan kalma bir kilise bulunmaktadır.

6360 Sayılı Kanunla köy statüsünden çıkarılarak mahalleye dönüştürülen  Şirince  Köyünde bağcılık, şarap imalatı  ve turizmcilik yapılmaktadır.

Köy Muhtarı Levent APAK olup; 0 232 898 30 10 ve  0 535 222 12 48 nolu telefonlar muhtara aittir.

4 Aralık 2017 Pazartesi

RAKIM ELKUTLU (1869 - 1948)

Rakım Elkutlu 1869 yılında İzmir'de doğdu.Türk klâsik mûsikîsi bestekârlarındandır, ölüm tarihi olan 4 Aralık 1948 tarihine kadar İzmir Hisar Camii imamlığı ve İzmir Mûsikî Cemiyeti'nin başkanlığını de yaptı.

Rakım Elkutlu'nun, dini musiki, ayin, ilahi, semai ve şarkı formunda dört yüz elliye yakın bestesi bulunmaktadır.

Bestelerinden bir kısmı aşağıdadır.

Bayati Şarkı: Ne bahar kaldı ne gül ne de bülbül sesi var
Ferahfeza Şarkı: Nazında senin özlediğim eski cefâ yok
Hicazkar Şarkı: Visal–ı yâr ile mest ol hayâle dalma gönül
Hüseyni Beste: Müheyyâ oldu meclis sâkıya peymaneler dönsün
Nihavent Şarkı: Aşkın bana bir gizli elem oldu güzel yar
Nihavend Şarkı: Hayâl içinde akıp geçti ömr–i derbederim
Nihavend Şarkı: Mümkün mi unutmak güzelim, neydi o akşam (Rakım Elkutlu bu eseri, İzmir Musiki Cemiyeti'ni beraber kurduğu ve birçok eserini de notaya alarak yok olmaktan kurtaran Mehmet Reşat Aysu ile birlikte bestelemiştir.)
Sûz–i Dil Şarkı: Baharda bu yıl bir melâl var, hüzün gibi..
Uşşak Şarkı: Bana hiç yakışmıyor böyle intizâr şimdi
Yegâh Şarkı: Çepçevre bahar içinde bir yer gördük
Karcığar Saz Semai: Karciğar Saz Semâisi (Aksak Semai)
Karcığar Peşrev: Karciğar Peşrev Devr–i Kebir
Hicaz Tevşih Vücudun mazhar–ı sırr–ı ezeldir ya Resulallah Aksak Semai
Acem Aşiran Şarkı Gel koynuna gir lane–ı can kendi evindir Sengin Semai
Bayati Şarkı Ne beyan–ı hale cüret ne figaana takatim var Ağır Aksak
Bayati Şarkı Ne bahar kaldı ne gül ne de bülbül sesi var Ağır Aksak
Bayati Şarkı Bilmezsin düşündüğüm ağladıklarım nedir Curcuna
Bayati Şarkı Ne arzu var ne takat visal dillerde kaldı Aksak
Bestenigar Tevşih Arz–ı tazim eylemez mi alem–ı imkân sana
Bûselik Şarkı Kim bilir hangi hıyabanda sesin
Bûselik Şarkı Yıllar geçiyor hala bu ıztırab dinmedi Semai
Buselik–Aşîran Beste O nihal–i bağ–ı işve sana da eder temayül Devr–i Kebir
Dügah Şarkı Bin ömre değer bir gecenin zevk–u safası Sengin Semai
Dügah Şarkı Hayran–ı cemal olmağa cidden emelim var Sengin Semai
Ferahfeza Şarkı Aşkın bu karanlık gecesinde Yürük Semai
Ferahfeza Şarkı Ey gözleri ahu senin aşkınla harabım Sengin Semai
Ferahfeza Şarkı İçip içip de bu akşam seninle mest olalım Düyek
Ferahfeza Şarkı Nazında senin özlediğim eski cefa yok Semai
Ferahnak Yürük Semai Ey gözleri ahu senin aşkınla harabım Yürük Semai
Ferahnak Beste Subh–dem cam–ı meyi mestane takbil eyleri Devr–i Kebir
Gülizâr İlahi İlahi Aşık–ı sadık güruh–ı Mustafa derler biz Düyek
Hicaz Şarkı Aman aman esmerim
Hicaz Şarkı Cevr–ı yare sabır buldum Ağır Düyek
Hicaz Şarkı Ey canım ilham perim sen iştiharımsın beni Düyek
Hicaz Şarkı Gel üzme beni kaşları çatma güzel kız Curcuna
Hicaz Şarkı Gönül yolu dar geldi Sofyan
Hicaz Şarkı Gözlerinden okudum gönlünü kalbim yanara Curcuna
Hicaz Şarkı Gündüzüm karanlık gecem uykusuz Curcuna
Hicaz Şarkı Müştakına göster o güzel çehreni kaçma Ağır Aksak Semai
Hicaz Şarkı Yürü hey bi–vefa hercai güzel Aksak
Hicazkar Şarkı Canlandı bu sessiz gecenin şiri denizde Aksak
Hicazkar Şarkı Herkes eğlencededir şimdi bahar geldi diye Curcuna
Hicazkar Şarkı Seni çok sevdi bu gönlüm beni terketme kadı Aksak
Hicazkar Şarkı Süslendi ağaçlar çiçekle doldu Aksak
Hicazkar Şarkı Visal–ı yar ile mest ol hayale dalma gönül Düyek
Hicazkar Şarkı Bekledim fecre kadar gelmedin ah işte güneş Aksak
Hisâr–Aşiran Beste O nihal–i bağ–ı işve sana da eder temayül Devr–i Kebir
Hümayun Şarkı İsterim mecliste sakıyler Ağır Aksak
Hümayun Şarkı Müştak–ı visalin oldu gönlüm Semai
Hüseyni Şarkı Bir safa bahş edelim gel şu dil–i na–şade Aksak
Hüseyni Şarkı Çeşme başında duran şu güzel köylü kızı Sofyan
Hüseyni İlahi İsm–ı Huda zikrimiz Düyek
Hüseyni Kâr O şuha sad safa–saman–u sabrım bi–karar etti Muhammes
Hüseyni Beste Müheyya oldu meclis sakıya peymaneler dönsün Düyek
Hüseyni–Aşîran Şarkı Nesim–ı nev–bahar essin gönüller şadman ol Düyek
Hüseyni–Aşîran Şarkı Ruhumun ihtiyacı cananım Aksak
Hüzzam Şarkı Bir yare kalır gönlüme her güzelden Aksak
Hüzzam Şarkı Bir zamanlar gönlüme aşkı yakından çağladı Devr–i Hindi
Hüzzam Şarkı Dünyada ne ikbal ne de servet dileriz Yürük Semai
Hüzzam Şarkı Feryad ki hep gönlümün nevasıdır Aksak
Hüzzam Şarkı Gönül bu ne durur ne de söz dinler Aksak
Hüzzam Şarkı Tir–ı firkat göz göz ettikçe dil–ı bimarımı Aksak
Hüzzam Şarkı Susmuş geceler her yer sizi dinlerdi denizde Türk Aksağı
Hüzzam Şarkı Bekledim yıllarca lakin gelmedin ey nazlı Ağır Aksak
Hüzzam Şarkı Hatırımdan ne geçer sorma gönül sorma nele Yürük Semai
Hüzzam Şarkı Aşkın bana bir gizli elem oldu güzel yar Türk Aksağı
Isfahan Şarkı Bıktın mı siyah gözlü güzel kız Türk Aksağı
Isfahan Tevşih Hakka mirat olduğuy–çün ey şefi–ı pür–vekar
Karcığar Yürük Semai Yürük Semai
Karcığar Şarkı Ateşiyle yanıyorken yüreğim Aksak
Karcığar Şarkı Bir gün seviyor ertesi gün kıskanıyor kalbi Curcuna
Karcığar Ayin İmruz çi her ruz harabım–u harab Değişmeli
Karcığar Şarkı Meydan–ı muhabbette gezerken dil–ı şeyda Sengin Semai
Karcığar Beste Naz olur dem–beste çeşm–ı nim–habından se Devr–i Kebir
Karcığar Şarkı Nazir olmaz sana alemde teksin Aksak
Karcığar Şarkı Nedir bu handeler bu işveler bu naz–u istiğna Aksak
Karcığar Şarkı Sevdim bu yaz bir esmer Sofyan
Kürdilihicazkâr Şarkı Aşkın seni hep güldüremez Semai
Kürdilihicazkâr Şarkı Demedim hiç ona kimsin ve nesin sen ne adı Aksak
Muhayyer Şarkı Aşk ile yandım sahidir sandım Aksak
Muhayyer Şarkı Bir siyah çevre dolaşmış kirpiklerine Aksak
Muhayyer Şarkı Gezdiğin bahçeler sinem dağıdır Aksak
Muhayyer Şarkı Her gün yeni bir naz yaratan yardan usandık Curcuna
Muhayyer Beste Meclis–ı ağyara olma pertev–endaz–ı visal Ağır Çenber
Muhayyer Kürdi Şarkı Bilmem ki günahım sana olmakta mı bende Aksak
Nevâ Beste Aşnay–ı bezm olanlar anlar hitab–ı Hayderi Devr–i Kebir
Nihavend Beste Ben perişanlıkta buldum kakülü sünbül gibi Devr–i Kebir
Nihavend Şarkı Hayal içinde aktı geçti ömr–ı derbederim Düyek
Nihavend Şarkı Ne yanan kalbime baktı ne akan gözyaşıma Ağır Aksak
Nihavend Şarkı Mümkin mi unutmak güzelim neydi o akşam Aksak
Nikriz Şarkı Gül yüzünü açarsın Aksak
Rast Ağır Semai Bilmem kime yahut neye uyduk gittik Sengin Semai
Rast Şarkı Bir yaz gecesi Çamlıca mehtabına geldim Curcuna
Rast Şarkı Mahv olup gitti ümidim sabr–u samanım gibi Aksak
Rast Marş Müjde ey Osmanlılar ey millet–ı ali– tebar
Rast Tevşih Müjdeler olsun size ya Müminin Ağır Devr–i Hindi
Saba Şarkı Aşkın ne güzel şevkini sürdüktü seninle Ağır Türk Aksağı
Saba Şarkı O vefasız güzelin sözlerine aldandım
Saba Şarkı İnce kirpiklerinin sinede bin yaresi var Ağır Aksak
Segah Şarkı Bin ömre değer bir gecenin zevk–u safası Sengin Semai
Segah Şarkı İsmini bilmezdim fakat tanırdım Curcuna
Segah Şarkı Okurken aşk kitabını Curcuna
Segah Tevşih Zatını davet buyurdu bu gece Rabbul–muin Devr–i Hindi
Segah Şarkı Aşkınla yanıp ağladığım günleri an sen Sengin Semai
Suz–i Dil Şarkı Baharda bu yıl bir melal var Düyek
Suz–i Dil Şarkı Rüzgar ne fısıldar Aksak
Suzinak Şarkı Bir nur–ı mücessemdi çıkıp gitti elimden Aksak
Şedd–i Araban Şarkı Müjdeler gülzara gül basmış kadem Devr–i Hindi
Şehnaz Fantezi O vefasız güzelin sözlerine aldandım Düyek
Şehnaz Beste Sakıy piyale sun ki bugün gül havasıdır Devr–i Kebir
Tahir–Buselik Şarkı Çille–ı baht–ı siyahım dolmuyor Ağır Devr–i Hindi
Tahir–Buselik Şarkı Hulyam yine bir gölgeli esrara bürünsün Aksak
Tahir–Buselik Beste Bakıp o şuh ile naz–u niyaze meşk ederiz Düyek
Uşşak Şarkı Anarım ruhlerini güller ile eğlenirim Ağır Aksak
Uşşak Şarkı Artık hicrana tahammül edemez oldu gönül Ağır Aksak
Uşşak Şarkı Aşkınla yanan sineme el sürme yanarsın Curcuna
Uşşak Şarkı Bahçem yine sayende serab olmuş efendim Aksak
Uşşak Şarkı Bana hiç yakışmıyor böyle intizar şimdi Aksak
Uşşak Şarkı Beni tek ateşe at Aksak
Uşşak Şarkı Bihude kaçırma gözünü sevgilim benden Türk Aksağı
Uşşak Şarkı Bilmezsin düşündüğüm ağladıklarım nedir Curcuna
Uşşak Şarkı Birgün ne olur gel beni busenle sevindir Curcuna
Uşşak Şarkı Çekildi fasl–ı dil gönül Aksak
Uşşak Beste Ey keman–ebru şehid–ı hançer–ı müjganınım Devr–i Kebir
Uşşak Şarkı Mahv olup gitti ümidim sabr–u samanım gibi Aksak
Uşşak Şarkı Nazir olmaz sana alemde teksin Aksak
Uşşak Şarkı Sevda benim gözümde en mukaddes bir kin Aksak
Uşşak Şarkı Silemem bir gün hayalimden o dilber kadını Aksak
Uşşak Şarkı Şimdi nerde naz ile perverdesin Curcuna
Uşşak Şarkı Vuslat–ı canane erişmiş gönül Ağır Aksak Semai
Uşşak Şarkı Yattım yarim dizine Aksak
Yegâh Şarkı Baki yine mey içmeye and içti demişler Yürük Semai
Yegâh Şarkı Çepçevre bahar içinde bir yer gördük Semai
Karcığar Saz Semai Karciğar Saz Semaisi Aksak Semai
Karcığar Peşrev Karciğar Peşrev Devr–i Kebir

2 Aralık 2017 Cumartesi

ŞİRİNKÖY KÖYÜ

Şirinköy Köyü Ödemiş'e bağlıdır. Köyün İzmir’e uzaklığı 102 km, Ödemiş'e uzaklığı ise 11 km. dir.

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre bugün nüfusu 162 kişi olan köyde, 2000 li yılların başında 230 kişi yaşamaktaydı.

6360 Sayılı Kanunla köy statüsünden çıkarılarak mahalleye dönüştürülen  Şirinköy  Köyünde tarım, hayvancılık, zeytincilik ve tütüncülük yapılmaktadır.

Köy Muhtarı Mehmet ÇOBAN olup; 0 538 381 48 27 nolu telefon  muhtara aittir.

SOLAKLAR KÖYÜ

Solaklar Köyü Kiraz'a bağlıdır. Köyün İzmir’e uzaklığı 161 km, Kiraz’a uzaklığı ise 19 km. dir.

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre bugün nüfusu 811 kişi olan köyde, 2000 li yılların başında 870 kişi yaşamaktaydı.

6360 Sayılı Kanunla köy statüsünden çıkarılarak mahalleye dönüştürülen  Solaklar  Köyünde tarım, hayvancılık, zeytincilik ve tütüncülük yapılmaktadır.

Köy Muhtarı Hasan YAVUZ olup; 0 232 574 50 36 ve 0 538 430 52 81 nolu telefonlar  muhtara aittir.